Od 15. do 19 aprila u našoj školi boravile su dve nastavnice i četiri učenika iz Turske u okviru Erasmus projekta – Tokat school accreditation project. Za goste je pripremljen program dobrodošlice, nakon čega su razgledali i upoznali se sa organizacijom rada u školi.

Drugog dana boravka uečesnici su odradili ice-breaking radionicu ,, Diversity beads” kao uvod u temu o različitosti, toleranciji, empatiji i zajednički izneli zaključak da bez obzira koliko smo različiti i odakle dolazimo postoje uvek i sličnosti i puno toga što nas povezuje! Radionicu su vodile nastavnice iz Turske Zuhal Olgun i Neslihan Duygu!

Na narednoj radionici ,, TO SAM JA”, učenici šestog razreda naše škole i gosti iz Turske su predstavili svoje navike, veštine, hobije i afinitete izradom identifikacionog cveta . U toku diskusije su utvrdili da je za postojanje i uživanje u lepoti različitosti neophodna tolerancija. Zajedno su zaključili koliko je neophodno postojanje RAZUMEVANJA, POŠTOVANJA, PODRŠKE, PRIHVATANJA , UVAŽAVANJA TUĐIH STAVOVA, PONAŠANJA I POTREBA. Kreativna bašta sa raznolikim cvetovima je “nikla ” na panou zajedničkim radom i kreacijom u drugarskoj atmosferi! Na kraju su svi zajedno prihvatili i bodljikavog kaktusa kojeg je simpatično odglumila nasa Tina Stoiljkovic 6/1. Radinicu su vodile naše vršnjacke edukatorke iz 8/1 Iva Stojković, Lana Milutinović, Mila Stanković i Nikolija Đorđević

Naši dragi gosti iz Turske su se potrudili da nam približe svoju zemlju, kulturu, tradiciju, grad i regiju odakle dolaze kroz niz divnih prezentacija, a na kraju smo i degustirali njihove daleko čuvene slatkiše!

Da li ste se ikada zapitali kako treba prići osobama sa invaliditetom, koje su to prepreke i problemi sa kojima se oni svakodnevno suočavaju, šta je to što im je potrebno i šta zapravo žele od okoline! Naše malo, nekome znači i previše!

Sve ovo je zanimalo našeg učenika Ranđelović Aleksu koji je zajedno sa svojim drugom iz škole Đošić Aleksom snimio film ,, Da sam ja ti”upravo na ovu kompleksnu temu! Nastala je jedna topla priča o toleranciji, empatiji, različitosti i želja ovih momaka je da podignu svest u našem društvu kako bi nam svima život bio lakši i kvalitetniji i kako oni sami kažu, ipak smo svi mi ljudi bez obzira na invaliditet i teškoće sa kojima se borimo, ono što je bitno jeste čista duša i srce!

Ova poučna priča je bila uvod u radionicu sa gostima iz Turske, koja se naslanja i na prethodne o negovanju različitosti, promociji pravih vrednosti i nenasilja!

Pre projekcije filma imali smo čast da još jednom čujemo divnu pesmu o Plavom dečaku koju je maestralno izrecitovao naš Matija Đekić i oduševio sve prisutne. Zatim je usledila projekcija filma i poučna diskusija gde su sva deca, a i nastavnici imali priliku da postave pitanja režiserima filma! Zahvaljujemo se svim učesnicima Ranđelović Aleksi, Đošić Aleksi, Đekić Matiji i Ivi Stojković. Bili smo ponosni na naše đake i njihova dostignuća.

Druženje sa gostima iz Turske, zaokružili smo fantastičnom radionicom u okviru koje smo još jednom izlistali uzroke i posledice nasilja, ali ovoga puta tehnikom DRVO PROBLEMA! Tokom diskusije ono se transformisalo u DRVO CILJEVA – PREVENCIJU, opet u drugarskoj, prijatnoj i radnoj atmosferi koja nas je jos više spojila i ujedinila da iz različitih perspektiva sagledamo problem nasilja!

Gosti iz Turske su imali priliku i da prisustvuju nekim od časova! Prva grupa sa svojom nastavnicom matematike posetila je čas matematike kod nastavnika Kalčić Vladimira u odeljenju VIII4, a druga grupa na čelu sa njihovom nastavnicom engleskog prisustvovala je času engleskog u odeljenju VIII3 koji je držala nastavnica Krstić Dragana! Nakon održanih časova razmenjena su iskustva sa kolegama uporedjujuci obrazovne sisteme naših dveju država

Zajedno sa našim gostima iz Turske u okviru Erasmus projekta posetili smo Musicorn- muzički studio za decu i roditelje gde smo učestvovali u fantastičnoj radionici koju je vodila osnivač studija Ivana Ilić, muzički pedagog, master muzikoterapije i član Svetske federacije muzičkih terapeuta, kao i jedan od osnivača Srpske profesionalne mreže muzikoterapeuta. Uverili smo se u to koliko je jezik muzike univerzalan i koji su njeni neverovatni benefiti u ostvarivanju neverbalne komunikacije. Razgalila nas je prijatna atmosfera, topao pristup svih zaposlenih i svi zajedno došli do zaključka da nismo mogli na bolji način da zaokružimo današnje druženje! Puni utisaka, nasmejanih lica proširenih vidika i znanja oprostili smo se od domaćina! Hvala Musicorn-u, Ivani, Nikoli, Krisu na divnom muzičkom putovanju

Naš divan grad i beskrajna zabava u Trik Čudionici-kući optičkih iluzija na oduševljenje dragih gostiju iz Turske.

Ispratili smo naše drage goste iz Turske u okviru Erasmus projekta i ovu divnu nedelje ispunjenu mnogobrojnim poučnom i zanimljivim aktivnostima zaokružili još jednom fantastičnom prezentacijom i radionicom koju su pripremili naši drugari iz Turske na temu nasilja. Zatim je usledio kviz provere znanja i ceremonija dodele sertifikata koja uvek nosi sa sobom pomešana osećanja tugu jer je nedelju dana poleteli, ali i sreću i zadovoljstvo jer smo puno toga naučili i bogatiji smo za puno novih prijateljstava